За п’ять місяців повномасштабного вторгнення відбулися докорінні зміни практично у всіх сферах бізнесу. Кожен із нас змінився. Іншим став і маркетинг. Деякі компанії довго зберігали мовчання, але більшість з них вже налагодили свою роботу та вибудовують нову комунікаційну стратегію зі своїми клієнтами. За цей період сформувалися певні тренди. Ми виділили те, що на нашу думку формує сучасні стратегії брендів.

Тренд на все українське

Зараз набуває популярності усе, що виробляється в Україні. Цінність вітчизняного бренду зросла в очах наших споживачів та на міжнародній арені. Для компаній відкриваються нові можливості як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. 

Також, дуже багато українців, навіть російськомовних, переходить на солов’їну мову. Звичайно, маркетологам потрібно враховувати це при спілкуванні з клієнтами за допомогою різних каналів комунікації. 

Сміливість

За цей час сформувався бренд України, який визначається хоробрістю та стійкістю нашого народу. Мабуть, чи не кожен з вас під час перегляду стрічки новин у соціальних мережах зустрічав розміщення з гаслом ”Be brave like Ukraine”. Ця тематична масштабна акція створена креативною агенцією Banda за підтримки Офісу Президента та Уряду України. Вона представлена у 15 країнах світу. 

На сайті проекту brave.ua ви можете знайти відео, постери, матеріали для соціальних мереж та мерч. Долучитися до кампанії може будь-хто. Головне – втілення ідеї мужності українців. Ми також підтримали цю ініціативу та поширили рекламну кампанію за допомогою нашої платформи Phoenix Native. 

Наші люди щодня доводять, що ми сильна нація і для нас немає нічого неможливого. Маркетологи повинні враховувати ці настрої серед населення під час розробки нових стратегій. Наприклад, бренд «Галичина» тимчасово змінив найменування логотипу на назви 14 історичних регіонів України. 

Зараз на полицях магазинів можна побачити Київщину, Галичину, Сіверщину, Волинь, Полтавщину, Поділля, Буковину, Запоріжжя, Слобожанщину, Закарпаття, Причорномор’я, Донбас, Північну Таврію та Крим. Кейс, яким дійсно можна захоплюватися!

Ситуативність

Зараз саме той час, коли потрібно якомога швидше реагувати на зміни ринку. Конкуренція росте і так буде й надалі. Тому компанії мають “тримати руку на пульсі”, щоб утримати свої позиції на ринку та не втратити лояльну аудиторію. Яскравим прикладом слугує реакція відомих брендів на перемогу групи KALUSH на цьогорічному конкурсі Євробачення. Київстар, Книгарня Є, Нафтогаз, Prom.ua, Concert.ua та багато інших компаній оновили свої логотипи у соціальних мережах, додавши рожевий капелюх – символ головного соліста цієї групи. Такі дії позитивно сприймаються аудиторією та допомагають бренду бути з нею “на одній хвилі”.

Гумор

Усім вже давно відомо, що українці мають сильне почуття гумору. Навіть у найскладніші часи – це те, що рятує та відволікає нас від поганих і нав’язливих думок. Саме тому читачам так подобаються “меми” з народними улюбленцями. Багато брендів уже використовують їх як частину комунікаційної стратегії у соціальних мережах. Це дозволяє бути ближчими зі своєю аудиторією, підтримувати її настрій та створювати позитивний імідж для компанії. 

Згуртованість

Як ніколи раніше усі ми стали ближче, об’єднавшись у спільній боротьбі за свою Незалежність. У контексті маркетингових комунікацій підвищилась суспільна свідомість. 

Наша компанія також не залишилися осторонь та використовує свої ресурси для інформування населення та допомоги державі. Ми запустили рекламну кампанію, за допомогою якої закликаємо світову спільноту допомогти нашій армії задля миру в Україні.

За весь час вдалося отримати 38 780 кліків, 137 059 845 переглядів та охопити 3 278 562 унікальних користувачів. 

Допомагайте нашій армії та інформуйте про це інших. Великі і малі компанії мають об’єднуватися разом у спільній боротьбі з ворогом. Це дає мотивацію й іншим діяти так само. Адже разом – ми сила!